DEX-ul e prea sarac pentru secolul 21?

Ati observat si voi ca in ultima vreme se face uz tot mai frecvent de termenul "profesionalism". Unii se bat cu pumnul in piept, mandrindu-se ca niste cocosi cu profesionalismul cu care se dedica unei activitati. Tot ei stramba din nas cand este vorba de altcineva. Lipsa profesionalismului este dispretuita. Dictionarul limbii romane este sarac in explicatii, motiv pentru care nici folosirea cuvantului nu este extrem de precisa.
Un lucru este clar: ca sa dobandesti dreptul de a fi numit "profesionist" trebuie sa inveti si sa muncesti din greu. Contributia lingvistilor se limiteaza la cele 3-4 sensuri. A fost nevoie de o minte tehnica, precisa care sa incadreze cu acuratete termenul "profesionalism" in realitatile secolului 21. Asa a aparut "Gracious Professionalism®". Nu incercati sa traduceti aceasta sintagma. Ea nu corespunde niciunei definitii: gracious = politicos, gratios, amabil, plin de har, binevoitor; professionalism = competence, skill of a professional. Conceptul "gracious profesionalism" a fost creat de Dr. Woodie Flowers, FIRST National Advisor si Pappalardo Professor Emeritus of Mechanical Engineering, Massachusetts Institute of Technology.


Conceptul este genial. El acopera ideea de munca prestata la standarde inalte, in spiritul unei competitii acerbe, in care participarea impune respect si amabilitate reciproca. Stiinta, intrecerea si empatia merg mana-n mana. Nimeni nu pierde, nimeni nu e fraier sau ratat, nici macar cel plasat pe ultimul loc.

Am urmarit timp de trei zile evenimentul organizat la Sala Polivalenta: BRD FIRST Tech Challenge, 22 - 24 martie 2019.
    
Am acceptat invitatia cu speranta ca voi reusi sa adopt o atitudine prietenoasa si respectoasa fata de un eveniment care, credeam eu, nu are nicio legatura cu pregatirea mea profesionala. Surpriza! Inca de pe platoul din fata salii am simtit energia adolescentilor veniti din toate colturile tarii pentru a participa la un turnir. Da, turnir, chiar asa a fost: o competitie in care creativitatea si cavalerismul au dat nota distincta evenimentului BRD FIRST Tech Challenge. 

Era evident ca toti participantii, organizatorii, sponsorii si concurentii, adoptasera conceptul GRACIOUS PROFESSIONALISM, cu tot ce presupunea termenul: colaborare intre membrii echipei, intre mentor si coechipieri, dar si colaborarea cu celelalte echipe. Nicio umbra de invidie, nicio manifestare care sa strice buna dispozitie. Intrecerea era incarcata de emotie, de o emotie bine controlata prin buna pregatire a echipelor. 

S-au intrecut 120 de echipe din toate colturile Romaniei, selectionate dupa un drum inceput in septembrie 2018. Finalul a fost o manifestare a bucuriei, nu a castigatorilor, ci a succesului invatarii.
Exista o Romanie paralela: cea a tinerilor pe care viclenia, prostia, lacomia nu i-a corupt. Va rog sa rasfoiti acest album: FACEBOOK Photo AlbumAceastia sunt tinerii care vor "repara" Romania, aplicand singura formula care poate salva o familie, o companie, un sistem educational, o tara: GRACIOUS PROFESSIONALISM.