PEDAGOGUL DE VACANŢÄ Lecţia nr.1 – Nu omorâţi scrisul de mână!

Cum ne creştem copiii în epoca digitală? Este încă nevoie să-i învăţăm pe copii scrisul cursiv?

 Ne-am bucurat mereu de încrederea dumneavoastră. Generaţii întregi au studiat limbi străine la Liceul 23, la Mate-Fizică 3 sau - dupa ‘89 - la Lexis in paralel cu scoala de stat: un an, cinci, chiar si zece ani. Sfaturile noastre au dat rezultate fie că a fost vorba de probleme de comportament, de adaptare în colectiv, fie de rezultate şcolare nemulţumitoare, dacă nu chiar îngrijorătoare.

 Prima temă aleasă este scrisul de mână. Nu vă grăbiţi să închideţi fereastra, chiar dacă sunteţi tentat să catalogaţi subiectul drept “depăşit”. Aţi auzit deja, pentru că presa românească s-a grăbit să anunţe, că în câteva state americane scrisul de mână a devenit opţional. OPŢIONAL nu ELIMINAT din programa şcolară. Ceea ce nu stiţi încâ este faptul că profesorii americani regrată deja uşurinţa cu care au acceptat propunerea. Mai mult, informaţia a fost trunchiată, aşa cum e bunul obicei românesc: vorbim de 45 de state, dar doar ţn 12 şcoli profesorii au acceptat eliminarea scrisului de mână (din clasa a III-a!). Aveţi mai jos sursa informaţiei:

“In the United States, somewhere around the third grade, cursive handwriting instruction has long been a sort of milestone, or rite of passage. But in recent years, the nation's Common Core State Standards — which at least 45 states and the District of Columbia, have voluntarily adopted — took out the requirement for cursive instruction in K through 12 schools. It has stirred quite the debate, since it's up to each individual state to decide whether cursive is important enough to teach its own students. In recent months, North Carolina legislators approved a bill to require its students to learn cursive in elementary school, the Winston-Salem Journal reported. North Carolina joins states like California, Massachusetts and Georgia, which have already added a cursive writing requirement, according to The Associated Press.” (Mashable.com)

Mâinile fermecate ale copiilor nostri pot să creeze, nu doar să tasteze.


Evoluţia mâinii şi dezvoltarea abilităţilor de manevrare a obiectelor a fost crucială pentru evoluţia speciei umane. Are cineva o altă teorie? Dintre multe alte activităţi manuale, scrisul de mână este una dintre cele mai complexe abilităţi psihomotorii care necesită timp, răbdare şi practică pentru atingerea performanţei. Mark Zuckerberg ştie să scrie de mână. Actualii conducători ai acestei planete au avut cândva un caiet de caligrafie. De ce vrem acum să le “furăm” copiilor nostri acest drept? Mânuirea instrumentelor de scris este o provocare. Copiilor le plac provocările. Oferitţ-le şansa de a încerca. Citiţi şi scrieţi în preajma lor chiar dacă sunt ţncă mult prea mici ca să reuşească singuri. Vor începe să mâzgălească. Splendid! Un pas mic pentru omuleţul-şcolar, dar atât de important pentru creierul său. De la bun început sugeri-i că o coală de hţrtie trebuie să fie ţinută ţntr-un anumit fel. Nu-i explicaţi dacă este prea mic. Pur si simplu, aranjaţi coala ori de cate ori este nevoie. Creierul va “înşelege” şi veţi observa cum în scurt timp puiul de om îşi va aşeza coala corect pe suprafaţa de scris. La fel, prin corectare repetată, va adopta şi o poziţie corectă la masă. Acordaţi atenţie şi distanţei între ochi şi coala de hârtie. S-ar putea să observaţi din timp probleme de vedere care se pot corecta uşor.

Să nu renunţăm la scrisul de mana! Este un prim pas de transferare a gândurilor în litere, grupuri de litere, cuvinte şi propoziţii. Rezultatul se va vedea mai târziu, când copilul va trece la folosirea tastaturii pentru efectuarea unor teme. Tehnologia nu trebuie să omoare scrisul de mână, ci să ofere o alternativă modernă.

Acestea fiind spuse, va invit sa folositi acest ghid de / predare/ invatare a scrisului de mana si sfaturile oferite:AICI

Pentru matematica si scriere (gradinita, clasa 0 -I):
SELECTEAZA si DESCARCA FISE DE LUCRU

Speram sa va faceti timp de lectura pentru a putea deveni indrumatorul si "colegul de banca" al copilului dv. Nici nu stiti cat este de relaxant. Nu va fie teama sa deveniti primul invatator al copilului. Nu este doar dreptul parintelui de a transmite invatatura, ci mai ales obligatia acestuia de a folosi orice prilej in acest scop. Nu va fie teama ca veti gresi.