Ai o personalitate neplacuta?

Vi s-a reprosat vreodata ca aveti o personalitate urata? Ma rog, hai sa zicem, neplacuta sau greu de suportat? I-ati invidiat vreodata pe cei care sunt mereu in centrul  atentiei, persoanele a caror companie o cauta prietenii vostri? De ce n-ati fi ca ei?!

Cei mai multi dintre noi suntem convinsi ca personalitatea consta dintr-un set de obiceiuri, de comportamente si sabloane de gandire cu care ne-am nascut. Suntem aproape unici pentru expresia: “Mai, dar incapatanat te-a facut maica-ta!”.  Mentalitatea romaneasca ne face sa etichetam imediat tipul de personalitate al unui individ, ceea ce declanseaza convingerea ca modelul comportamental e dat la nastere si este nemodificabil.
Toata viata cochetam cu fel de fel de incercari de a ne schimba “look-ul”. Adoptam stiluri noi, experimentam. Acceptam sfaturile prietenilor si parerea lor despre ce ne “prinde”, ce ne dezavantajeaza. Uneori persistam in greseala, alteori apelam la un stilist pentru a adopta o linie  vestimentara sau de machiaj care sa denote bun-gust si rafinament.

Mult mai greu ne decidem sa facem schimbari in comportamentul nostru, in gandire, in modul in care vorbim, ii incurajam, le reprosam, ii pedepsim pe cei din jurul nostru. Desi uneori necesita timp sa stergi vechi obiceiuri si sa creezi un nou personaj, obtinerea rezultatului dorit nu este imposibil. Si cu siguranta rezultatele pot fi spectaculoase, iar efectul asupra celor din jur va fi magic. Tu, ca om, vei dobandi  stralucire, vei adauga glamour personalitatii tale si vei eclipsa chiar si o tinuta sau un look de vedeta.

Primul pas: VREAU!
Pasul doi: CE SCHIMB, CE PASTREZ?
Pasul trei: INVAT NOI TRUCURI in cinci lectii.

1.  Citeste mult si abordeaza o mai mare diversitate de teme.  Vei avea cunostinte si subiecte de discutie la indemana si te vei simti mai confortabil in mijlocul grupurilor de prieteni. Incearca noi hobby-uri si indeletniciri.
2.    Nu-ti fie teama sa participi, dar nu acapara conversatia. Invata sa-ti dozezi  timpul de interventie. Observa-i pe ceilalti participanti la discutie. Asculta si arata-le ca te intereseaza opiniile lor, nu intrerupe oricum si oricand. Aratand respect, cei din jurul tau te vor percepe cu siguranta ca pe un prieten, coleg, client cu o personalitate frumoasa.
3.    Analizeaza-te cu atentie si invata sa te “placi”. Accepta-ti micile defecte; pana la urma, e cineva perfect? Cu siguranta ai ceva pentru care esti invidiat, dar de care nu esti constient.
4.    Daca vei parcurge primele trei lectii, vei deveni cu siguranta POZITIV, GLUMET si RESPECTUOS. Asta iti va da curajul si increderea ca poti la randul tau sa ajuti, sa dai o mana de ajutor, sa oferi un sfat la nevoie.
5.    Cu aceste trei calitati vei reusi sa interactionezi usor, nu doar cu prieteni apropiati, dar si cu necunoscuti sau persoane apartinand altor culturi.

Dupa ce aceste cinci lectii vor fi invatate si constati ca stapanesti notiunile, poate vei dori sa te si perfectionezi. Un mod desavarsit de a te completa si de a-ti slefui personalitatea sunt limbile straine. Reia studiul unei limbi care te-a pasionat sau invata o noua limba straina. Lingvistii si psihologii spun ca perfectionarea comunicarii intr-o limba straina este sinonima cu reinventarea noastra. O noua structura lingvistica si culturala isi vor pune amprenta asupra personalitatii noastre.

Franceza ne face mai romantici, dar si mai rigurosi.
Italiana declanseaza pasiune.
Engleza deschide gustul spre studiu si afaceri.
Limba germana ne face mai logici.
Limba spaniola scoate la iveala latura extrovertita a fiecaruia dintre noi. 

Cei care vor accepta si acest ultim sfat, vor reusi cu brio sa-si imbunatateasca personalitatea, cu conditia sa ignore ambitia, umana de altfel, de a dobandi imediat standardele de acuratete si pronuntie ale unui nativ. Pentru unii, acest tel ar putea sa se dovedeasca un standard de neatins. Ceea ce trebuie urmarit este doar atingerea unui nivel de competenta care sa faca  exprimarea clara, spontana si naturala.
                                                                       
                                                                       Si la sfarsit, REGULA DE AUR:

      Ramaneti autentici! Suntem unici.