Generatia "Y" - Vanatorii de oportunitati



S-au nascut dupa 1980 si numarul lor in lume este dublul numarului celor din generatia precedenta. Li se spune generatia “Google”, “Millenials”, generatia “Y” sau “iGeneration”.

In Romania aceasta generatie a aparut dupa revolutie (n.ed) si de catva timp pun stapanire si pe piata muncii din tara noastra. Din punct de vedere socio-profesional se disting fata de celelalte generatii prin adaptabilitate la stres, creativitate si dorinta de informare, dar la locul de munca au nevoie de instructiuni clare si o imagine bine conturata a rezultatelor asteptate. Isi indeplinesc sarcinile, dar pretind ca viata personala si timpul de dupa programul de lucru sa le fie respectat.

Tinerii din aceasta generatie sunt atrasi de tehnologie si mediul online. De aceea prefera sa lucreze independent. Statisticile si observatiile angajatorilor dezvaluie un nivel scazut de cunostinte si o oarecare superficialitate. Deoarece sunt ambitiosi si doresc performanta in tot ceea ce fac, nu refuza ajutorul superiorilor, dar pretind in schimb aprecieri si recunoastere imediata. Fara feed-back imediat, motivatia acestor tineri dispare, asa cum dispare si dorinta de a-si continua activitatea in acelasi loc.

Sunt “vanatori” de oportunitati care, desi nu au experienta necesara,  viseaza posturi de conducere, promovare imediata si recompense materiale.


Cu toate ca la prima vedere un asemenea tanar ar putea da batai de cap unui angajator de varsta medie, recomandarea noastra este: Un “millenial” iti solicita un loc de munca? Nu-l lasa sa-ti scape. Diversitatea abilitatilor sale te va scoate din multe incurcaturi. Ofera-i un model, ajuta-l sa se descopere si tanarul angajat va fi un castig pentru firma ta.

Cum trebuie sa-l abordezi? Cu onestitate, oferindu-i din experienta ta, recunoaste-i fiecare mic succes si ajuta-l sa se simta important oferindu-i cu incredere o functie de raspundere.

Tanarul crescut in zodia Google, in schimb, trebuie sa se mobilizeze rapid, sa se maturizeze si sa compenseze lipsa de cunostinte si experinta prin voluntariat, joburi part-time si mai ales sa accepte ordinele superiorilor, sa mearga pe caile deja batatorite.