Jocurile video creaza dependenta - MIT sau REALITATE?

Rapoartele oficiale semnaleaza situatii tot mai alarmante: grafica devine tot mai sofisticata, sistemele din ce in ce mai performante. Si cu toate acestea, costurile scad. Sunt trei motive puternice de atractie pentru parinti si copii de a achizitiona jocuri si echipamente electronice de ultima generatie.
 
Nu pledam pentru interzicerea acestora, dar limitarea timpului dedicat jocului pe calculator si in fata televizorului este o dovada a responsabilitatii parintelui fata de copilul sau. Monitorizarea trebuie sa se manifeste inainte ca primele efecte negative sa apara: cresterea in greutate, irascibilitatea, problemele de socializare cu alti copii si dificultatea de a intrerupe jocul.
Cele mai periculoase sunt jocurile fantastice. Intr-un univers imaginar, ascunzandu-se sub identitatea unui avatar, copilul traieste bucuria reusitelor care-i dau sentimentul de autodepasire. Ca cat sentimentul de fericire creste, cu atat dorinta de continuare a jocului este mai intensa.
 
Alternativa o ofera jocurile electronice de societate, puzzle-urile, jocurile sportive, jocurile online educationale sau de simulare.
 
Orele de limbi straine au privilegiul de a putea folosi o multitudine de metode, una dintre acestea fiind  JOCURILE :
·         JOCURI MOTORII/ FIZICE
·         JOCURI CONSTRUCTIVE
·         JOCURI SOCIALE
·         JOCURI LINGVISTICE
Regulile jocurilor si structura evolutiva a acestora disciplineaza, il ajuta pe cursant, indiferent de varsta, sa ia decizii, sa-si stabileasca o strategie. Implicarea in activitatea ludica il va ajuta pe copil, dar si pe adult sa-si aminteasca si sa aplice cu usurinta cunostintele dobandite in timpul orelor sau anterior, sa stapaneasca si sa manipuleze cu mai mare usurinta cuvintele si ideile si nu in ultimul rand, sa respecte regulile sociale de reciprocitate, cooperare si schimbul de idei.
 
Va invitam la un schimb de idei pe aceasta tema. Mit sau realitate? V-ati confruntat cu asemenea situatie?
Cum reusiti sa monitorizati activitatea pe internet a copilului dv si timpul alocat jocurilor video?
 
  Alte teme in: INFO PARINTI