Panica! Se apropie examenele!

13 mai 2012

Bacalaureat, teste finale, examene Cambridge, Trinity, IELTS etc. toate vin pe capul nostru in iunie. Motiv de emotii, insomnie, panica pentru copii, profesori si mai ales parinti.

In mod normal ar trebui sa ne bucuram de sfarsitul anului scolar, sa ne stea gandul la vacanta, natura, experiente noi. Din pacate, timp de un an, dam "delete' oricarui gand privind pregatirea pentru examene, recapitulari si teme. Subestiman dificultatea examenului, ne supraestimam capacitatea de munca, inteligenta. Mereu ni se pare ca avem timp, dar timpul este inselator, zboara si intr-o zi...Panicaaa!!!

Cum o scoatem la capat?
1.  Cu CALM. La urma urmelor, copiii au participat la ore, si-au facut temele si cu siguranta au ceva cunostinte.
2.  Faceti rapid CONTABILITATEA cantitatii de materie pentru examen.
3.  Daca  nu va puteti lauda ca aveti cel mai bine organizat copil, dar nici nu ati insistat sa devina, acum este momentul sa faceti o PLANIFICARE riguroasa a perioadei de pregatire.
4.  Incepeti cu TEMELE IMPORTANTE sau cu cele la care copilul a absentat.
5.  Fie ca pregatirea se face cu un alt coleg, cu un profesor sau singur, tineti seama de stilul de invatare al copilului.
6.  Cel putin in al doisprezecelea ceas monitorizati activitatea copilului; cu putin timp inaintea examenelor/ lucrarilor scrise, nimeni nu-si mai poate permite sa 'frunzareasca' manualele. ACUM, mai mult ca niciodata, aveti grija la caietele copilului, la notitele din clasa si la modul cum isi face temele.
7.  Pregatirea dinaintea examenelor trebuie sa se desfasoare in PERIOADE SCURTE si DESE.
8.  Verificati din timp ZIUA si ORA EXAMENULUI, cu ce DOCUMENTE trebuie sa va prezentati, RECHIZITELE obligatorii si OBIECTELE INTERZISE in sala de examen.
9.  Prezentati-va la ORA STABILITA, fiti PUNCTUALI. Daca ati ajuns prea devreme, descurajati cu tact participarea copilului la jocuri cu manifestari zgomotoase, agitatie  si violenta inaintea intrarii in salile de examen.
10.Evitati sa fiti CICALITORI, dar pastrati a atitudine FERMA fata de copil, nu declansati stari conflictuale, evitati sa aduceti critici profesorilor. Aveti grija sa impuneti ore fixe de masa si o ALIMENTATIE CORECTA, ore decente de culcare si multa ODIHNA, mai ales in noaptea premergatoare examenului.

Stiati toate aceste lucruri? Cu siguranta. Nu va ramane decat sa le puneti in aplicare si sa le respectati cu strictete.
Alegeti: cele 10 sfaturi sau starea de panica. Nu uitati ca de cele mai multe ori, dupa ani, copilul realizeaza ca esecurile sale s-au datorat in mare masura si atitudinii prea tolerante a parintelui.
 "Be bad to be good."