Studii in strainatate


“Window on the World”, titlul unui manual de limba engleza folosit prin anii '90, a fost sloganul cu care mi-am inceput activitatea la un un centru de limbi straine in 1993. Simbolul ales a fost de bun augur. Cu totii ne doream libertatea, nu dintr-un spatiu, ci libertatea spiritului nostru, a ideilor, gandurilor, experientelor si sperantelor noastre.

O scoala de limbi straine este o fereastra catre alte meleaguri si oportunitati, o eliberare a spiritului catre alte culturi. Lexis va implini in curand 20 ani si asta ma determina sa-mi fac bilantul prin realizarile cursantilor mei. Unii au ajuns deja la a treia generatie de elevi Lexis, altii de abia invata sa scrie.

Romania continua sa deschida ferestre spre lume. Fostii elevi s-au intors deja de la studii in strainatate si de aproape 10 ani ii indruma pe proaspetii absolventi de liceu sa le calce pe urme. Si anul acesta drumurile tinerilor catre institutiile academice internationale este facilitat de Educativa prin proiectul Edmundo. Targul International de Universitati RIUF s-a incheiat. S-au perindat mii de elevi si studenti: emotionati sau cu tupeu, dezorientati sau determinati si convinsi de reusita. Unii erau insotiti de parinti care pareau fratii mai mici ai acestora, altii erau pe cont propriu ca si cand si-ar fi luat deja soarta in propriile maini. Dezinvolti, discuta aspectele financiare si lasa impresia ca incearca sa negocieze. Din fericire, ofertele universitatilor sunt pentru toate posibilitatile: taxe uriase,dar si discount-uri, finantari substantiale etc.

Din pacate, interesul multor aplicanti pentru studiul limbilor straine nu este la fel de puternic.Pregatirea pentru obtinerea certificatelor internationale este mereu amanata. Asa cred ca se explica faptul ca la evaluarea din primele 2 zile ale targului, doar 19.60% dintre persoanele care au sustinut testul de limba engleza au obtinut calificativele C1 si C2 solicitate la nivel universitar. Va recomand cele mai populare certificate internationale pentru a putea decide inainte de a incepe pregatirea pentru examen. Nu uitati sa va informati din timp in legatura cu tipul/ tipurile de certificate agreate de universitatea unde urmeaza sa studiati si durata de valabilitate a diplomei!

Alte doua componente ale dosarului de admitere, eseul personal si pregatirea pentru interviu, sunt inca pentru multi neclare sau insuficient aprofundate. Iata un motiv pentru a le lamuri in postarile urmatoare. 
Pentru inceput va propun sa studiati ofertele si avantajele celor mai importante certificate internationale acceptate de institutiile academice internationale.

Urmatoarea postare: Eseul personal