Studii in strainatate - Eseul personal (1)


Ordinul MECTS nr. 3.313/ 2012 a venit săptămâna aceasta ca o lovitură de teatru provocatoare de nemulțumiri si critici vehemente.

Art.1, paragrafele (1) si (2) au stârnit comentariile celor avizați sau afectați de această schimbare, dar și comentatorilor-chibiți care nu scapă nicio ocazie să-și dea cu părerea pentru a se bagă în seamă și pentru a mai tulbura puțin apele:

(1) Potrivit legii, instituțiile de învățământ superior organizează examene de admitere pentru fiecare program și ciclu de studii universitare. Examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de către fiecare instituție de învățământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale prezentului ordin.
 (2) Examenul de admitere poate consta și în probă/probe scrisă/scrise sau/și orală/orale pentru testarea cunoștințelor și a capacităților cognitive. Pentru testarea capacităților artistice sau sportive examenul de admitere va conține obligatoriu și o probă practică eliminatorie, susținută anterior celorlalte probe. De asemenea, pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licență sau disertație, după caz, dar nu pot fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii.

Puteti citi textul integral publicat in Monitorul Oficial din 13 martie 2012. 
Comentariile se refereau la faptul că absolvenții de liceu sunt prea târziu informați de aceste schimbări. Am convingerea că lucrurile se vor rezolva și elevii din clasa a 12-a care nu se tem de Bacalaureat sunt deja bine pregătiți pentru domeniul academic către care doresc să se îndrepte și vor face față unei probe de verificare a cunoștințelor. Rămâne de văzut câte instituții academice românești vor introduce chiar din acest an Interviul și Eseul personal.
 
Un motiv în plus să luăm lucrurile în serios. De ce eseul este o componentă esențială în aplicația pentru studii la toate universitățile importante către care absolvenții români își îndreaptă eforturile?

Specialiștii spun că A personal statement can either make you or break you. Eseul este strategia ta de marketing prin care-ți vei vinde imaginea. Este proiectul prin care te vei diferenția de concurenții tăi, prin care vei atrage atenția cu onestitate, dar fără modestie (chiar cu tupeu decent, daca sintagma exista in limba romana) asupra calităților tale. Eseul este exercițiul lingvistic prin care-ți realizezi portretul-imagine ca fost elev cu succesele și neîmplinirile tale, dar mai ales evidențiind subtil potențialul tău de viitor student. 
 
Pentru că deocamdată este prematur să studiem modul de redactare al unui eseu personal în limbă română, vă propun să continuăm prezentarea pentru varianta în limba engleza.