TELECOMANDA – ARMĂ LETALĂ

CNA interzice “difuzarea pe posturile de televiziune a imaginilor de la locul tragediilor - sinucideri, crime si mutilări -, dar si a imaginilor care arată suferinţa familiilor victimelor.”

 

 

 

 

Dar cui i-e teama de CNA? 

Decizie nr. 459 din 28 iunie 2011 pentru completarea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

EMITENT: CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICATĂ ÎN:
MONITORUL OFICIAL NR. 534 din 28 iulie 2011
MOTIVATIA:
“…potrivit studiilor despre violenţă, probabilitatea imitării comportamentelor violente prezentate în programele audiovizuale depinde de trei factori: 1. faptul prezentării în sine a acestor comportamente şi, îndeosebi, prezentarea repetată; 2. raportarea la sistemul de valori pozitive din societate (modul în care sunt prezentate consecinţele actelor respective); 3. gradul de realism al imaginilor.”
REGLEMENTAREA :„În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.”

Admit că presa audiovizuala trebuie sa beneficieze de protectie, de libertăţi de exprimare fără însă a periclita dezvoltarea psihică a copiilor prin expunerea acestora – în mod repetat – la programe de ştiri cu un continut negativ, agresiv sau obscen. Decizia mai sus mentionată are în vedere protecţia vieţii noatre particulare, dreptul la propria imagine.

Uităm un amănunt; ştirile transmise de canalele TV sunt vizionate şi de străini. România nu mai are dreptul la imagine? Cine a urmărit ştirile de la ora 16:00 şi apoi 17:00 ar fi reţinut următoarele intâmplări dintr-o zi obisnuită din România (miercuri, 17 august 2011, intre orele 16:00 - 17:35):
Canal X ( intre16:00 – 16:51):
- interlopi sfidează si agresează presa, femei înjunghiate,teroare şi sânge, familie în doliu, crimă şi sinucidere prin spânzurare, pietoni spulberaţi, săbii şi pistolar la malul mării, şofer de taxi beat produce panică şi distrugeri, bolnavi transportaţi cu targa prin oraş, şofer cu 18 dosare penale şi permis suspendat conduce în continuare, opulentă şi petrecere de neuitat la nunta a doi minori, lenjerie sexi pentru fetiţe de 4-12 ani,
Canal Y (17:00 – 17:36):
-          un tată îşi spânzura fiica şi se sinucide, femei înjunghiate, bătrân omorât în bătaie, focuri de armă pe litoral, Gore la recurs, chin cumplit pentru o fată violată într-o statie CFR, sfârşit cumplit pentru un lucrător la o distilerie, pietoni spulberaţi pe trotuar, război între prieteni, grave deficienţe la un spital, un trăznet face prăpăd la o fermă, crimă la comandă, accident de muncă la o unitate militară, prizonieră între flăcări, viaţă pierdută la pariuri şi în sfârsit ceva mai exotic – un turist în luna de miere sfâşiat de rechin într-o insulă din Seychelle.
In final, o ştire ca o “rază de soare”; România şi-a câştigat faima de paradis al tinerelor şi al doamnelor mai puţin tinere - şi nici pe departe atrăgătoare – fane al stilului topless. Ceea ce la noi este normal, este considerat prost-gust peste hotare. Aşa că, amendate sau obligate să se îmbrace de către administratorii plajelor din ţări unde pudoarea şi grija pentru copii este respectată, acestea defilează nestingherite în România – the Land of Choice. In sfârsit am aflat cine ne-a ales. Noi avem dreptul să alegem? Cunosc răspunsul: telecomanda. Aşa voi face. Sunt un adult cu discernamant. Dar tot la fel vor proceda şi copiii aflaţi acum în vacanţă şi care sunt nesupravegheaţi în timpul zilei? Dar străinii care vor să se documenteze înainte de a ne vizita ţara? Ne vor pune ei oare eticheta de popor de violatori, criminali şi beţivi?

Cum îi convingem şi ne convingem că nu trăim înconjuraţi de mai multe şi mai grave pericole ca alta dată, că există normalitate, că majoritatea românilor sunt educaţi, interesanţi, decenţi şi frumoşi, că România îţi oferă o mulţime de locuri atrăgătoare?

Primul pas: folosiţi telecomanda împotriva acestor posturi şi recomandaţi şi altora s-o facă.
Al doilea pas: răspândiţi ştirile pozitive. Social media poate fi folosită într-un mod benefic. Daţi click pe “LIKE” şi “SHARE” pentru orice ne face viaţa mai liniştită, mai amuzantă!



Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search